Tolken en vertalers versturen brandbrief naar minister

Zelfstandige tolken en vertalers leggen hun werk neer voor een onbepaalde tijd. Er is een brandbrief gestuurd. Zij vinden dat er te lage tarieven gehanteerd worden in de branche. Vanaf maandag 13 januari leggen zij het werk neer. Dit meldt RTV Noord.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil minder gekwalificeerde tolken en vertalers gaan inschakelen. De branche vindt dat hierdoor de kwaliteit van de rechtsgang in gevaar is. Het ministerie denkt dat er een schaarste is aan tolken en vertalers in Nederland, terwijl hier volgens de beroepsgroep geen sprake van is. Volgens de branche betaalt het ministerie hen niet genoeg.

De zelfstandige tolken en vertalers werken met tarieven die in 1981 wettelijk zijn vastgesteld. Echter zijn er veel die een nog lager tarief vragen dan in de wet staat. Dit willen zij niet, maar hiertoe worden zij wel gedwongen. De beroepsgroep voelt zich niet gehoord.

Er is op woensdag 8 januari daarom ook een brandbrief gestuurd naar minister Grapperhaus en minister Dekker. De beroepsgroep legt het werk neer vanaf maandag 13 januari voor onbepaalde tijd. Dit heeft grote gevolgen voor de rechtspraak, politie- en asielverhoren. Verschillende zaken en zittingen zullen hierdoor niet door kunnen gaan.

De beroepsgroep wil dat de uurtarieven omhoog gaan en dat het idee om lagere inschrijvingseisen te stellen aan het register geschrapt wordt.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl