Twijfels over duidelijkheid nieuwe zzp-wet

Verschillende vakbonden en zzp-organisaties zijn niet blij met de nieuwe zzp-wet. Deze wet moet meer duidelijkheid gaan bieden aan zzp’ers en hun opdrachtgevers, maar of dit daadwerkelijk zorgen gaat wegnemen blijft nog de vraag. Dit meldt Trouw.

Sommige organisaties vinden dat de nieuwe wet de ondernemers alleen maar verder gaat beperken. Ze vragen zich af of überhaupt iemand ermee op gaat schieten. Vakbond CNV vindt de nieuwe wet schandalig. Volgens deze vakbond loopt de Nederlandse schatkist € 1,7 miljard mis als de Wet Minimumtarief Zelfstandigen in werking treedt.

De vakbond denkt dat het aantal zzp’ers flink gaat toenemen. Er komt namelijk ook een wet waarbij zzp’ers met een uurtarief van € 75 of hoger een zelfstandigenverklaring kunnen aanvragen. Hierdoor wordt een zzp’er niet als werknemer gezien. Het is hierdoor mogelijk dat werkgevers hun werknemers gaan aanbevelen om verder te gaan als zzp’er. Zo kunnen werkgevers de werkgeversrisico’s vermijden.

Daarbij vinden de bonden en organisaties het onzin dat een zzp’er die onder het (toekomstige) wettelijke minimumtarief werkzaamheden uitvoert, een boete krijgt. Deze zelfstandige lijdt waarschijnlijk al aan armoede. Door het opleggen van een boete wordt hij daar nogmaals voor gestrafd, zeggen de zzp-organisaties. Een boete ligt waarschijnlijk rond de € 4000.

Ook wordt tot grote ergernis van bonden en organisaties nog steeds niet het grootste probleem aangepakt, namelijk de definitie van een gezagsrelatie. Voor bedrijven zal net als bij wet DBA hier geen duidelijkheid over zijn, waardoor zij soms nog steeds geen zzp’er willen inhuren. De nieuwe wet brengt geen duidelijkheid, alleen maar meer bureaucratie.

Op dit moment kun je tot 9 december 2019 reageren op de internetconsultatie over de zelfstandigenverklaring en het minimumtarief.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl