Het uurtarief van een zzp’er in het onderwijs

Nog steeds is sprake van een lerarentekort in het onderwijs. Steeds meer scholen doen om deze reden een beroep op zzp’ers. Dit meldt De Telegraaf

Echter is het verschil in kosten voor scholen tussen een werknemer en een zzp’er niet zo groot als velen denken. In De Telegraaf vertelt Jan-Willem Duim, die zelf leerkracht is, dat het gemiddelde uurtarief van zzp’ers in het basisonderwijs tussen de € 55 en € 65 ligt. Dit is twee keer zoveel als het bruto-uurloon van een leerkracht in loondienst. Voor scholen komen daar bovenop nog werkgeverslasten, waardoor het verschil in kosten wordt verkleind.

Hoe meer een school in de problemen zit, hoe sterker de onderhandelingspositie van de zzp’er is.

Daarbij komt dat in het uurtarief van een zzp’er zijn vakantiegeld, pensioen en verzekeringen zijn meegerekend. Daarbij draagt hij een ondernemersrisico met zich mee. Het inzetten van zzp’ers is voor scholen vaak de goedkoopste manier, aangezien deze zelfstandigen alleen betaald worden als ze nodig zijn. Voor zzp’ers in het hoger onderwijs liggen de uurtarieven gemiddeld tussen de € 60 en €90. Soms zitten hier uitschieters tussen van boven de € 90.

Het nadeel voor scholen is dat zzp’ers vaak alleen de lessen geven, terwijl bij het leraarschap van leraren in loondienst veel meer taken komen kijken. Jan-Willem Duim benadrukt dat zzp’ers niet de concurrenten van leerkrachten in loondienst zijn. Deze zzp-leerkrachten zijn vaak personen die uit het onderwijs gegaan zijn, maar op zzp-basis soms nog wel willen werken als leerkracht.

Wil jij weten wat jouw ideale uurtarief is voor jouw situatie? Bereken het hier met behulp van onze gratis tool!

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl