Hey zzp’er, hoe bereken je jouw ideale uurtarief?

Het kan als zzp’er lastig zijn om te berekenen wat jouw ideale uurtarief is. Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Kosten

Bedenk eerst welke kosten je allemaal maakt als zzp’er. Denk hier aan geld dat je uitgeeft aan pensioenregelingen, verzekeringen, relevante opleidingen / cursussen, telefoonkosten en andere communicatiekosten, jouw boekhouder of boekhoudsoftware, marketingkosten, en afschrijvingskosten. Het is handig om ook een klein gedeelte als buffer hierbij op te tellen. Dit komt van pas als je bijvoorbeeld onvoorziene uitgaven hebt, zoals een nieuwe telefoon of laptop. Sommige kosten zijn aftrekbaar.

Wat wil je overhouden?

Nu je inzicht hebt gekregen in jouw kosten, is het nu belangrijk om te bedenken wat je aan het eind van de maand over wil houden. Hoeveel moet je hiervoor minimaal verdienen? Als je weet wat je minimaal bruto wil verdienen, dan moet je ook weten wat je dan netto verdient. Je zal ook nog inkomstenbelasting moeten afdragen. Vergeet niet om rekening te houden met fiscale aftrekposten. Denk hierbij aan de eventuele startersaftrek en zelfstandigenaftrek.

Hoeveel uur wil je werken?

Dan is het van belang om in te schatten hoeveel uur je wil werken. Als je fulltime gaat werken, dus 40 uur per week, dan kom je uit op 2080 werkuren per jaar. Hier gaan nog de feestdagen, vakantiedagen en eventuele ziektedagen of cursusdagen van af. Het is niet mogelijk om alle uren die je hebt gewerkt te factureren aan klanten. Je zal ook uren werken voor het versturen van offertes, de administratie, de marketing, reistijd, en het plegen van telefoontjes. Dit zijn indirecte uren. Het is aan te raden om hier ook een schatting van te maken.

Berekenen uurtarief

Bereken eenvoudig hier het uurtarief dat het beste bij jouw situatie past. En kijk uiteraard ook naar het tarief van je concurrenten.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl