Vakbond CNV: minimumtarief €25 en geen zelfstandigenaftrek

Vakbond CNV pleit voor een minimumtarief van € 25. Dit als reactie op de Prinsjesdagplannen van 2019. Maar hiervoor willen zij wel de zelfstandigenaftrek volledig afschaffen. Dit meldt het FD.

De voorzitter van de CNV, Arend van Wijngaarden, is van mening dat de zelfstandigenaftrek al jaren niet het doel bereikt waarvoor het is ingevoerd. De zelfstandigenaftrek is namelijk bedoeld voor zzp’ers om hun pensioen te regelen en een eventueel vangnetje bij arbeidsongeschiktheid. Volgens Van Wijngaarden schiet dit al jaren haar doel voorbij.

Van Wijngaarden is van mening dat deze aftrek al jaren tot spanningen leidt. Zo is volgens hem het door deze aftrek voor zzp’ers mogelijk om een zeer laag uurtarief te vragen, waardoor zij goedkoper zijn dan werknemers. De vakbond stelt dan ook dat deze goedkope zzp’ers een verdienmodel zijn van verschillende bedrijven. De winst van de zelfstandigenaftrek komt dan terecht bij de bedrijven die deze zelfstandigen met laag tarief inhuren. Wat volgens CNV een oneerlijk concurrentievoordeel is ten opzichte van de werknemers.

Vakbond CNV wil daarom een minimumtarief van € 25 in plaats van € 16, omdat zij geloven dat zzp’ers hiermee wel een pensioen kunnen opbouwen en eventuele regelingen kunnen treffen.

Op Prinsjesdag werd bekend gemaakt dat de zelfstandigenaftrek de komende tien jaar stapsgewijs verlaagd wordt naar € 5000.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl