Verlaging zelfstandigenaftrek ongunstig voor hogere inkomens

De verlaging van de zelfstandigenaftrek is ongunstig voor hogere inkomens. Zelfstandigen met een winst hoger dan € 100.000 krijgen te maken met een volledig afgebouwde arbeidskorting. Dit meldt Taxlive.

Minister Snel van Financiën verduidelijkt dit in de nota naar aanleiding van het verslag bij het Belastingplan 2020. De zelfstandigenaftrek wordt dus verlaagd. Op Prinsjesdag werd bekend gemaakt dat deze naar € 5.000 daalt gedurende negen jaar. Hiertegenover staat wel dat de arbeidskorting en de algemene heffingskorting stijgen de komende jaren. Alleen de hogere inkomens zullen minder hiervan profiteren na een winst van € 100.000.

Met de afbouw van de zelfstandigenaftrek wil het kabinet het verschil tussen werknemers en zelfstandigen verkleinen. Dit in verband met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). De meningen over de afbouw verschillen hevig. Lees hier bijvoorbeeld de mening van fiscalist Van den Dool.

Minister Snel vertelt dat zelfstandigen met inkomens tot ongeveer € 26.000 geen inkomstenbelasting hoeven te betalen. De meeste zelfstandigen profiteren tot en met 2022 van de verhoging van de arbeidskorting en algemene heffingskorting. Voor zelfstandigen met een winst hoger dan € 150.000 hebben een compensatie door de verlaging van het toptarief in 2020. Zelfstandigen met een winst tussen € 100.000 en € 150.000 hebben nadeel van de tariefmaatregel, geen recht op arbeidskorting en hebben geen compensatie.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl