Verzekeraars zien niets in uitvoeren van verplichte aov zzp’ers

Een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers? Verzekeraars zien hier niets in. Zij schuiven deze kwestie liever door naar het UVW, meldt Trouw.

Het Verbond van Verzekeraars vindt een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zelfstandigen prima, maar zij zien zichzelf dit niet uitvoeren. De reden hiervoor is dat zij op deze manier niet het maatwerk kunnen leveren waar zij juist voor staan. Daarbij denkt het Verbond dat een uniforme verzekering voor de ruim 1 miljoen zzp’ers niet gaan werken. Zo is het voor de ene zzp’er te krap en voor de ander juist te ruim.

Echter wil minister Koolmees dat verzekeraars ook belangrijke rol hierin spelen. In juni zei minister Koolmees nog tegen de Tweede Kamer dat een acceptatieplicht voor iedere zzp’er voor de hand leek te liggen. Dit zou betekenen dat ook zzp’ers in de bouw of zzp’ers met hogere leeftijd niet geweigerd mogen worden in de toekomst.

Ondertussen is het nog steeds niet duidelijk hoe de verplichte aov eruit komt te zien. Er is een werkgroep samengesteld die zich over deze kwestie gaat buigen. Hiertoe behoren geen onafhankelijke zelfstandigenorganisaties. Wel zzp-clubs die indirect zijn verbonden met het FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW. Volgens de woordvoerder van de Stichting van de Arbeid is dit omdat het op deze manier overzichtelijk blijft. Meerdere zzp’ers uitten op social media dat zij dit onterecht vinden.

Begin februari moet werkgroep Stichting van de Arbeid een advies aan minister Koolmees presenteren. Daarnaast presenteert commissie Borstlap ook in februari een rapport over de arbeidsmarkt.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl