De afkorting ZZP staat voor zelfstandige zonder personeel, oftewel een zzp’er is een ondernemer die geen personeel in dienst heeft. De meeste zzp’ers hebben als rechtsvorm een eenmanszaak.

Wanneer ben ik zzp’er?

De Belastingdienst hanteert een paar eisen waaraan je moet voldoen om uiteindelijk te bepalen of je zelfstandig ondernemer bent:

  • Continuïteit:
  • Ondernemersrisico:
  • Bedrijfsomvang:
  • Zelfstandigheid:

Lees hier meer over de criteria of je al dan niet zelfstandig ondernemer bent.

Zzp’er of eenmanszaak?

De meeste zzp’ers hebben als rechtsvorm een eenmanszaak. Bij een eenmanszaak wordt er geen onderscheid gemaakt tussen het privévermogen en het ondernemingsvermogen. Het is mogelijk om personeel aan te nemen bij een eenmanszaak, hierdoor vervalt de classificatie zzp’er (zelfstandige zonder personeel). De term zzp’er op zichzelf is geen rechtsvorm, een eenmanszaak wel.

Zzp’er vs. freelancer

De termen zzp’er, freelancer en eenmanszaak worden nog wel eens door elkaar gehaald. Voor de Belastingdienst zijn de termen zzp’er en freelancer irrelevant, het gaat namelijk om de rechtsvorm, namelijk de eenmanszaak of bijvoorbeeld een bv. Dus ben ik zzp’er of freelancer? Het maakt niet uit hoe je jezelf noemt. Echter, elke branche heeft een voorkeur hoe iemand genoemd wordt. In de journalistiek is het gebruikelijk om de term freelancer te gebruiken, terwijl in de bouw de term zzp’er gehanteerd wordt.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl