Welke kosten zijn aftrekbaar voor zzp’ers?

Ondernemers mogen alleen zakelijke kosten aftrekken, aangezien privé-uitgaven niet aftrekbaar zijn.  

In sommige gevallen zijn de kosten zowel privé als zakelijk, dan mag je alleen het zakelijke gedeelte aftrekken. Of de kosten in één keer aftrekbaar zijn is afhankelijk van de volgende punten: 

  • Indien jouw aankoop minder bedraagt dan €450 of de kosten alleen betrekking hebben op één jaar, dan dienen zij in één keer afgetrokken te worden. Dit dient plaats te vinden in het jaar waarin de kosten plaatsvinden. 
  • Als jouw aankoop €450 bedraagt of duurder en het langer dan één jaar wordt gebruikt, dan trek je de kosten gespreid af over die jaren. Dit wordt ook wel afschrijven genoemd, houdt hierbij rekening met de restwaarde van jouw aankoop.  

(Aankoopprijs minus restwaarde) / aantal gebruiksjaren = afschrijving. 

Ook zijn er kosten die niet direct in het jaar waarin zij worden gemaakt van de winst kunnen worden afgetrokken, deze worden verspreid en over meerdere jaren toegerekend. Hier kan gedacht worden aan gebouwen, inventaris, en machines.

Kosten die je hebt gemaakt vóór de start van jouw onderneming en betrekking hebben op zakelijke kosten zijn aftrekbaar.  

Kosten dienen zonder btw afgetrokken te worden indien je de btw in jouw btw-aangifte aftrekt. Daarbij is het belangrijk om bonnetjes en facturen te bewaren. Zo kan je bewijzen dat deze kosten werkelijk zijn gemaakt en dat zij betrekking hebben op zakelijke doeleinden.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl