Senaat Californië: Chauffeurs van taxi-apps zijn werknemers

Chauffeurs van taxi-apps, zoals Uber en Lyft, moeten binnenkort hoogst waarschijnlijk als werknemers worden gezien in plaats van freelancers. Dit heeft de senaat van de Amerikaanse staat Californië in een wet aangenomen, meldt RTL Z.

De wet schrijft voor dat als een bedrijf vertelt hoe iemand zijn werk moet doen of als hij taken uitvoert die onderdeel zijn van de kernactiviteiten van het bedrijf, hij als werknemer gezien dient te worden.

Door deze wet zullen chauffeurs een minimumloon krijgen en worden hun overuren betaald. De taxidiensten zelf zullen hierdoor te maken krijgen met hogere kosten.

In Californië is er al langer een discussie gaande over de platformeconomie. Platformen met daarop bijvoorbeeld maaltijdbezorgers, klussers of taxi’s zien zich namelijk als bemiddelaar van twee partijen. Zij vinden zichzelf geen werkgever. Maar als de wet in het Lagerhuis van Californië wordt aangenomen zullen zij dit wel zijn.

De wet zal op 1 januari 2020 in werking gaan indien deze wordt aangenomen. Het kan gevolgen hebben voor andere staten, aangezien verschillende staten zich ook al over deze kwestie buigen. Wellicht nemen deze een voorbeeld aan Californië. Ook in Europa is een discussie gaande wat betreft de platformeconomie. In het Verenigd Koninkrijk had Uber al een rechtszaak verloren. Hierop gaat Uber nog in hoger beroep.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl