‘Wet minimumbeloning zelfstandige is een administratieve ramp’

De Wet minimumbeloning zelfstandige (WMZ) is nog niet in werking getreden, wel is er een conceptversie beschikbaar. Hierop wordt al de nodige kritiek gegeven. Onder andere Mathijs Bouman van het FD laat zien hoe onlogisch de inhoud van deze wet is.

Deze wet schrijft voor dat je niet minder dan € 16 per uur mag vragen als zelfstandige. Is dit wel het geval? Dan kan een boete opgelegd worden van € 4.150.

In artikel 9 lid 1 van deze wet staan de verplichtingen waaraan de zelfstandige moet voldoen. In het FD laat Bouman merken dat dit gekkenwerk is. Hij benoemt achter elkaar allerlei activiteiten die hij moet gebruiken als bewijs dat hij aan de wet voldoet. Zoals de column typen, de column weggooien, een nieuwe column typen, een half uur wandelen ter inspiratie, de nieuwe column weggooien en toch maar de oude column gebruiken. En dan niet te vergeten dat tijdens het lezen, mailen, bellen en schrijven een stopwatch meeloopt om zijn tijd bij te houden. Vervolgens specificeert hij welke meubels en computers hij denkt te gebruiken voor andere opdrachtgevers. En niet te vergeten hoeveel opdrachtgevers in de toekomst denkt te krijgen. Dit is nog niet eens alles.

Simpel toch?

Bouwman concludeert: De Wet minimumbeloning zelfstandige is een grote administratieve ramp.

Hij is niet de enige die dit vindt.

Geef voor 9 december 2019 jouw mening in de internetconsultatie van de overheid. Je kan hier ook jouw mening geven over de zelfstandigenverklaring.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl