Wijziging kleineondernemersregeling: voordelig of nadelig?

De kleineondernemersregeling (KOR) is sinds het begin van dit jaar veranderd. De vraag is of de wijziging voordelig of nadelig is voor ondernemers. De meningen hierover lopen uiteen. Dit meldt het FD.

De oude KOR kon voor het laatst in 2019 gebruikt worden. Bij deze regeling werd gekeken naar hoeveel btw je diende af te dragen. Er gold een volledige vrijstelling voor ondernemers die minder dan € 1.345 afdroegen. Na de wijziging werkt dit anders.

Nieuwe regeling

Per 1 januari 2020 geldt een omzetgrens van € 20.000 exclusief btw. Je hoeft bij klanten geen btw in rekening te brengen, waardoor je administratieve lasten verlichten. Je kan echter geen btw terugvragen van de Belastingdienst. Als je je hebt aangemeld voor deze nieuwe regeling, dan dien je hier drie jaar lang gebruik van te maken. Je kan hier niet tussentijds uitstappen.

Overschrijd je de omzetgrens? Dan ben je over elke euro boven de grens btw verschuldigd. Daarbij mag je de komende drie jaar geen gebruik maken van de regeling.

Niet iedereen tevreden

Eerder werd geschat dat 200.000 ondernemers gebruik gingen maken van deze nieuwe regeling. Op dit moment zijn het er echter 130.000. De meningen over de nieuwe regeling zijn verdeeld. Volgens verschillende belangenbehartigers is de regeling dan ook ingewikkelder en niet zo flexibel als de vorige.

Andere belangenbehartigers vinden juist dat uit deze cijfers blijkt dat ondernemers behoefte hebben om zich niet met de btw bezig te houden. Op dit moment zijn maken ruim 108.000 ondernemers per 1 januari gebruik van de nieuwe regeling. 12.000 ondernemers maken hier per 1 april gebruik van. Het is nog mogelijk om per 1 april gebruik te maken van de nieuwe KOR.

Aanvragen van de nieuwe KOR

Opvallend is dat een vrij groot deel van de ondernemers pas later door kreeg dat de regeling ging veranderen. Elk begin van het kwartaal is er een instapmoment. Hiervoor dien je uiterlijk vier weken van te voren bij de fiscus een aanvraag te doen.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl