Youngtimer: fiscaal voordeel voor zzp’ers

Youngtimers, auto’s ouder dan 15 jaar, kunnen voor ondernemers fiscaal interessant zijn. Deze youngtimers hebben vaak een lage dagwaarde, maar een luxe youngtimer heeft meestal nog veel rijcomfort met vrij hoge cataloguswaarde. 

Uiteraard zijn er ook minder luxe youngtimers, deze hebben echter een lagere cataloguswaarde waardoor het rijcomfort meer afwijkt van die van een moderne auto. Als zzp’er kan een youngtimer fiscaal interessant zijn. Voor een youngtimer betaal je namelijk geen 22% bijtelling over de nieuwwaarde, maar 35% over de dagwaarde van de auto. Dit percentage is hoog, maar de dagwaarde van de youngtimer is vaak wel laag. Elk jaar kan je de bijtelling aanpassen op basis van de dagwaarde, oftewel de bijtelling gaat elk jaar omlaag.

Een youngtimer die een lage aanschafprijs heeft, maar hoge variabele kosten, is door deze regeling toegankelijker geworden voor zzp’ers en andere ondernemers.

Voorwaarde

Een voorwaarde is dat jouw onderneming wel winst maakt, anders kan dit voordeel niet gebruikt worden. Als zzp’er zijn de kosten die verbonden zijn aan je auto aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

BTW

Over alle kosten die je aftrekt zit BTW. Deze BTW trek je af, maar de Belastingdienst wil deze BTW voor een deel corrigeren voor je privégebruik van de auto. Er zijn hier verschillende mogelijkheden voor. De verhouding kan afhankelijk zijn van het feit of je een kilometerregistratie bijhoudt.

Zo is er een optie om btw-correctie voor privégebruik toe te passen op de youngtimer. Hierbij betaal je 2,7% van de catalogusprijs van de auto om btw af te mogen trekken. Je kan ook een vast percentage van de afgetrokken voorbelasting of BTW laten corrigeren. Dit vaste percentage hangt ervan af of de youngtimer een marge-auto is. Dit betekent dat de auto op zijn minst 1x in het bezit is geweest van een particulier in Europa. Hierna hoeft bij de verkoop van de auto namelijk geen BTW meer gerekend te worden. Als je dus bij de aankoop van een youngtimer geen BTW hoeft te betalen, dan weet je dat deze auto een marge-auto is. Bij een marge-auto corrigeer je 1,5% van de cataloguswaarde, anders 2,7%.

Milieuzones

Als je veel in grote steden moet zijn, is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid uitstoot en of de auto een diesel is. In sommige steden zijn namelijk milieuzones ingesteld, waarmee je met sommige soorten youngtimers dus niet mag rijden. Dit is dus niet handig als je voor je onderneming vaak in deze steden moet zijn.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl