Zelfstandige professional goed voor ‘bruto zzp-product’

Nederlandse zzp’ers hebben afgelopen jaar samen € 41,7 miljard verdiend. Hierdoor is het bruto zzp-product (bzp) maar liefst 5,7% van het totale bruto binnenlandse product (bbp). De zelfstandige professional (zp’er) speelt hier een belangrijke rol in. Dit meldt het FD op basis van een rapport van ABN AMRO en Adapt Groep.

In dit rapport schrijven ABN AMRO en de Adapt Groep over de, volgens hen, belangrijke rol van de zelfstandige professional (zp’er). Een zelfstandig professional is een hoogopgeleide zzp’er die zich laat inhuren voor zijn kennis. Er zijn ruim een half miljoen zelfstandige professionals in Nederland. Deze groep is de productiefste groep, maar wordt vaak niet betrokken in discussies over zzp’ers.

Deze zp’ers hebben een gemiddeld uurtarief van € 85. Dit is meer dan de € 75 per uur. Voor zelfstandigen met een uurtarief van € 75 wil het kabinet een zelfstandigheidsverklaring instellen. Zo kunnen zzp’ers met een verklaring ongestoord ondernemen, zonder kans op boetes en naheffingen door schijnzelfstandigheid.

Het gemiddelde tarief is overigens niet veel gestegen in vergelijking met vorig jaar. Bijna 40% van de zp’ers heeft zijn uurtarief kunnen verhogen, terwijl hier een groter percentage op gerekend had. In het eerste halfjaar van 2019 vertoonde het uurtarief van zzp’ers een stijging.

De auteurs van het rapport voorspellen dat de marktmacht van de zp’er de komende jaren groeit. Specialisten zijn nog steeds van groot belang om gaten op te vullen in organisaties. Daarbij verwachten de auteurs ook dat de schaarste op de arbeidsmarkt zal blijven aanhouden.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl