De zelfstandigenaftrek wordt de komende jaren verlaagd

Het kabinet is voornemens om per volgend jaar de zelfstandigenaftrek te verlagen. Het bedrag zal over meerdere jaren verminderd worden, waardoor het uiteindelijk van € 7.280 naar € 5.000 zakt. Dit meldt RTL Z.

De zelfstandigenaftrek zakt dus met zo’n € 2.000. Door deze maatregel wil het kabinet de kloof tussen vast- en flexwerk verkleinen. Ook wil het hiermee schijnzelfstandigheid tegengaan. Maar wat gebeurt er met het geld dat hiermee vrijkomt? Dit wil het kabinet gebruiken om de loonheffingskorting te verhogen. Dit komt ten gunste van mensen in loondienst.

Het kabinet wil een lastenverlichting voor burgers van € 3 miljard bereiken. Naast de verlaging van de zelfstandigenaftrek is het ook de bedoeling dat het bedrijfsleven meer winstbelasting gaat betalen om deze lastenverlichting te kunnen financieren. Dit plan is echter met een jaar uitgesteld. Het kabinet wil de koopkracht van middeninkomens zo’n 2 procent laten stijgen. Op Prinsjesdag worden uiteraard de concrete plannen gepresenteerd.

Zzp’ers komen in aanmerking voor zelfstandigenaftrek indien zij het urencriterium van 1.225 uur hebben gehaald. Hiermee hoeven zij minder belasting te betalen over de gemaakte winst aan de Belastingdienst. De plannen om de zelfstandigenaftrek te verlagen waren al eerder in het regeerakkoord opgenomen, alleen wordt het nu sneller verlaagd dan afgesproken. De verlaging is verspreid over een periode van tien jaar.

Verschillende vakbonden verwachten dat deze maatregel veel kleine en middelgrote bedrijven zal raken. Premier Mark Rutte wilde nog niet reageren op dit nieuws.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl