Zorg: aantal zzp’ers met blijft flink stijgen

Afgelopen zes jaar is het aantal zzp’ers in de zorg flink gestegen. Deze stijging bedraagt maar liefst zeventig procent. Dit meldt BNR.

BNR heeft deze cijfers bij de KVK opgevraagd. Uit deze cijfers blijkt dat zorginstellingen nog steeds te kampen hebben met hoge zorgkosten, die zij maar niet omlaag krijgen.

Gespecialiseerde accountant en partner Rob Leensen van EY vertelt tegen BNR dat deze trend zich zal blijven voortzetten indien de onvrede in de zorgsector blijft heersen. Volgens Leensen zijn de hoge werkdruk en de Wet Marktordening Gezondheidszorg de hoofdoorzaken. Bestuurders en de overheid zullen kritisch naar het beleid moeten kijken om dit op te lossen. Zzp’ers kunnen meer eisen stellen dan hun collega’s die in loondienst zijn. Zo kunnen zij er bijvoorbeeld zelf voor kiezen om geen nachtdiensten te draaien.

In de zorg is sprake van hoge werkdruk, onregelmatige tijden en veel invaldiensten. Echter compenseert het salaris hier niet mee. Leensen vindt dat dit het moment is om de cirkel te doorbreken. Maar hoe? Hij geeft hier enkele oplossingen voor: de HR moet belangrijker worden, een minder hoge werkdruk en het werk leuker laten worden. Daarbij moet volgens hem ingezet worden op preventie en innovatie.

Begin 2020 komt commissie Borstlap met advies over de arbeidsmarkt. Zal dit verandering gaan brengen in de situatie?

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl