Zorgsector vreest voor de nieuwe zzp-wet

De zorgsector vreest voor de nieuwe wetsvoorstellen van minister Koolmees. Deze werken de doelstellingen van de sector namelijk zwaar tegen. Meerdere partijen zijn het er al over eens dat de zzp-plannen te complex zijn. Dit meldt het FD.

Herman Schalkwijk heeft een eigen huisartsenpraktijk en vertelt in het FD dat de nieuwe zzp-wet slecht uitpakt voor de huisartsenzorg. Er zijn dan ook veel huisartsen die hun mening hebben gegeven op de internetconsultatie betreffende de wetsvoorstellen.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heef hele andere regels geformuleerd voor de zorgsector. Dit om de kosten onder controle te houden. De zzp-wet werkt dit echter sterk tegen. Deze neemt namelijk veel administratieve lasten met zich mee.

In het wetsvoorstel staat een zelfstandigenverklaring. Indien je als zzp’er een uurtarief van € 75 of meer hanteert, dan kun je hier aanspraak op maken. Dit geeft zekerheid wat betreft de zelfstandigheid van de zzp’er voor de opdrachtgever. Zo lopen opdrachtgevers een kleinere kans op boetes en naheffingen. Dit is echter alleen voordelig voor huisartsen en tandartsen zonder eigen praktijk.

Bovendien geldt de zelfstandigenverklaring maar één jaar, terwijl de zorg van een patiënt langer nodig kan zijn dan dit termijn. Dit kan dus ten koste gaan van de patiënt volgens Schalkwijk.

Er zijn 1,2 miljoen mensen werkzaam in de zorg. Hiervan is iets meer dan een tiende zzp’er. Dit aandeel blijft doorgroeien. Het lijkt er niet op dat het kabinet hier rekening mee heeft gehouden.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl