
Het aantal zzp-bemiddelaars en contractbeheerders is afgelopen tijd sterk gestegen. Dit baart experts en zzp-organisaties zorgen, meldt het Financieel Dagblad. Deze tussenpartijen verzorgen bijvoorbeeld de administratie, facturering en dekken aansprakelijkheidsrisico’s af.
Laatst waren er al betaalproblemen bij TCP, de bemiddelaar van de ING. Dit zorgde ervoor dat zzp’ers niet tijdig betaald kregen voor hun werkzaamheden. Ook bouwbedrijf BAM zou door middel van een tussenpartij zzp-contracten afsluiten. Hierbij konden zzp’ers in theorie in hun proefperiode zonder betaling naar huis worden gestuurd.
Tussenpartijen kunnen vaak ten koste van de zzp’er hun gang blijven gaan. Dit komt door de onduidelijkheid van wet DBA. Deze wet wordt daarbij door de onduidelijkheid ook nog niet gehandhaafd. Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht, vertelt in het FD dat er in hoge snelheid bemiddelaars bijkomen. Hij zegt dat dit onder andere door het politieke onvermogen om regels te creëren komt. Begin 2021 staat er een nieuwe zzp-wet op de planning die deze wet moet gaan vervangen.
De zzp-bemiddelaars leggen voornamelijk hun focus bij de eindklant neer, waarvan de zzp’er de dupe wordt. Deze bemiddelaars krijgen steeds meer macht en eindopdrachtgevers voelen zich door de tussenpartij niet of minder verantwoordelijk voor de zzp’ers. De eindopdrachtgever wil vaak geen risico’s lopen en een zo laag mogelijk tarief betalen, waardoor zij met bemiddelaars gaan werken.