Zzp’ers kiezen bewust vaker om onderneming klein te houden

Steeds meer zzp’ers kiezen bewust ervoor om klein te blijven. Het laten groeien van de onderneming lijkt tegenwoordig niet meer het doel te zijn. Dit meldt Trouw.nl.

Eerder werd al bekend dat Nederland een recordaantal ondernemingen heeft, namelijk meer dan 2 miljoen. Peter Bargon, directeur landelijke dienstverlening van de KvK, vertelt aan Trouw dat ruim twee-derde van de ondernemingen van een zzp’er is. Daarnaast is bij midden- en kleinbedrijven te zien dat het aantal ongeveer hetzelfde bleef in dezelfde periode. Grote bedrijven groeide zeer licht het afgelopen jaar.

Bargon denkt dat het wellicht niet meer van deze tijd is om een onderneming te laten doorgroeien naar een grotere onderneming. De meeste zzp’ers kiezen voor het ondernemen vanwege de vrijheid die hierbij komt kijken. Deze vrijheid willen zij graag behouden, wat mogelijk is indien zij hun onderneming klein houden.

Een reden waarom zzp’ers vaak niet uitbreiden naar het mkb, is vanwege de financiële risico’s die hierbij komen kijken. Vast personeel kan de kosten namelijk flink verhogen, zoals het doorbetalen van loon bij ziekte.

Als zzp’ers het drukker krijgen met hun werkzaamheden, dan werken zij eerst harder dan normaal. Als zij dit niet redden, dan gaan zij vaak samenwerken met andere zzp’ers. Veel zzp’ers nemen dus geen personeel aan om deze drukte mee op te vangen. Daarbij is er een daling te zien onder de zelfstandigen met personeel.

Volgens Bargon werken vooral in de bouwsector zzp’ers samen om klussen te klaren. Maar ook in de zorg en in de ICT gebeurt dit veel.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl