Meerdere partijen en vakbonden niet blij met zzp-plannen

Vakbonden, werkgevers en linkse oppositiepartijen zijn tegen de zzp-plannen van minister Koolmees van Sociale Zaken. Deze zouden te complex zijn om uit te voeren. Dit meldt het FD.

Drie partijen zijn dan ook van mening dat het beter is om nu al te stoppen met deze wet, aangezien deze anders over een jaar alsnog wordt weggestemd. Ook zijn sociale partners niet blij met de wetsvoorstellen. Deze is volgens hen veel te complex. De maatregelen zorgen juist voor meer onduidelijkheid en problemen bij de uitvoering.

Al enige tijd staat een internetconsultatie open met betrekking tot het minimumtarief en de zelfstandigenverklaring. Deze staat tot 9 december 2019 open. Het minimumtarief dient als bestaansminimum en zorgt dat oneerlijke concurrentie tussen flexwerkers en zzp’ers verdwijnt.

De administratieve last zal door deze wetsvoorstellen flink verhoogd worden. Dit kan zelfstandigen problemen opleveren, aangezien hier veel tijd in zit. Je dient aan te tonen dat je aan het minimumtarief voldoet, doe je dit niet dan riskeer je een boete.

De Stichting van de Arbeid verwacht dat er onduidelijkheden zullen ontstaan wat betreft het berekenen van het tarief. De zzp’ers aan de onderkant van de markt zijn met name een kwetsbare groep.

De sociale partners zijn echter nog niet met een tegenvoorstel voor de zzp-plannen gekomen.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl