Zzp’ers steeds meer tevreden met hun financiële positie

Steeds meer zzp’ers zijn positief over hun financiële positie. Er zijn in 2019 in vergelijking met 2015 meer zzp’ers tevreden. Dit blijkt uit de Zelfstandigen Enquête Arbeid van het CBS en TNO.

Het percentage zzp’ers in 2019 die hun financiële positie als ‘goed’ bestempelt, is ongeveer 43%. Zelfs 10% vindt dat zijn financiële positie zeer goed. Dit in vergelijking met 2015, waarbij ongeveer 35% aangaf financieel tevreden te zijn en 7% zeer tevreden. Het percentage dat zich financieel als ‘slecht’ bestempelt is in die vier jaar gedaald van 9% naar 5%.

Daarbij heeft het CBS onderzoek gedaan naar de pensioenvoorzieningen van zelfstandige ondernemers. Hieruit blijkt dat het grootste gedeelte pensioen opbouwt of heeft opgebouwd via een pensioenfonds of werk in loondienst. Dit komt doordat zij bijvoorbeeld voorheen in loondienst gewerkt hebben. Het CBS doet pas sinds 2017 onderzoek naar pensioenvoorzieningen van zelfstandige ondernemers, dus hier zijn nog niet veel gegevens over bekend.

Het CBS heeft de gegevens van de pensioenvoorzieningen met de tevredenheid gekoppeld. Hieruit blijkt dat 32% van de zzp’ers die hun financiële positie als ‘slecht’ bestempelden, geen pensioenvoorziening hebben getroffen. Van de zzp’ers die financieel zeer tevreden zijn heeft maar liefst 94% een pensioenvoorziening.

Er zijn in vergelijking met 2017 ook meer zzp’ers die door middel van sparen of beleggen pensioen opbouwen. Met name de zelfstandige ondernemers die hun financiële situatie beoordelen als zeer goed sparen of beleggen.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl