Alternatieve oplossing verplichte aov voor zzp’ers

Het kabinet kondigde op Prinsjesdag plannen aan om een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) in te stellen. Dit ziet het grootste gedeelte van de zzp’ers absoluut niet zitten. Zzp’ers stellen daarom een alternatieve oplossing voor. Dit meldt De Ondernemer.

Eerder deze zomer maakte het kabinet ook al plannen voor het verplicht opbouwen van pensioen. De verplichte aov kwam hier op Prinsjesdag nog bij. Eerder werd al gediscussieerd over een verplicht aov. Indien een zzp’er uitvalt doen zij een beroep op de verzorgingsstaat, waarvoor zij geen premies hebben betaald. Dit vinden de vakbonden onwenselijk. Daarbij wordt als argument gegeven dat sprake is van oneerlijke concurrentie. Dit omdat zzp’ers door dit kostenvoordeel goedkoper zijn voor werkgevers dan werknemers.

Daarentegen dienen zzp’ers vaak hoge premies te betalen voor een aov. Ook kan niet elke zzp’er een aov krijgen door verschillende uitsluitingsgronden. Zo kunnen zzp’ers met zware beroepen zich vaak niet verzekeren of tot een leeftijd van zestig jaar. Dit betekent voor velen dat zij een aantal jaren alsnog onverzekerd werkzaamheden uitvoeren tot hun pensioen. Hoe het kabinet het verplichte aov wil gaan uitvoeren is dan ook nog maar de vraag. Volgens De Ondernemer pleiten vakbonden voor een zeer hoge premie voor zzp’ers. Echter behaal je geen vangnet voor arbeidsongeschiktheid door het voor één groep duurder te maken.

Een aantal zzp’ers komen daarom met een alternatieve oplossing voor het verplichte aov. Deze zzp’ers willen een basisverzekering voor alle werkenden. Zo blijft voor iedereen de premie laag. Werkgevers en werknemers kunnen zelf dan nog extra regelingen afspreken. Ook kunnen zzp’ers dan nog zelf beslissen of zij zich aanvullend willen verzekeren.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl