Zzp’ers vinden hun werk gevarieerder dan werknemers

Ruim 80% van de zzp’ers geeft aan dat hun werk “vaak” of “altijd” gevarieerd is. Bij de vaste werknemers is dit 70% en bij de werknemers met een flexibele arbeidsrelatie is dit 50%. Dit blijkt uit nieuwe analyses van TNO en CBS.

Maar niet alleen op het gebied van variatie in het werk verschillen de antwoorden tussen zzp’ers en werknemers. Zo geven ondernemers zonder personeel vaker aan dat het voor hun werk noodzakelijk is om nieuwe dingen te leren en dat hun werk creativiteit vereist.

Variatie leidt tot tevredenheid en kwaliteit

Tevredenheid als gevolg van variatie zit met name in de mate van variatie, hoe meer hoe beter. Daarnaast dragen de verschillen in leeftijd en beroepsgroep mede bij aan de tevredenheid bij zelfstandigen zonder personeel.

Verder heeft niet alleen variatie positieve gevolgen voor kwaliteit, maar ook andere factoren zoals autonomie, werkdruk, lichamelijke belasting, inkomen en werkzekerheid spelen een belangrijke rol. Waarbij zelfstandigen zonder personeel over het algemeen positiever zijn over variatie, autonomie en werkdruk. Werknemers hechten over het algemeen belang aan een hoger primair inkomen en werkzekerheid.

ZZPNed.nl

ZZPNED.nl is een platform voor startende en doorstartende ondernemers. Onze missie? Je voorbereiden op het ondernemerschap zodat je beter kunt ondernemen én succesvoller wordt! Maar ook jouw opdrachtgever geven we de nodige informatie en bieden we dé plek om jou te vinden.

Contact opnemen

ZZPNED
Molenwerf 48
1911 DB Uitgeest
info@zzpned.nl